8/17/2013

RED TAPE

Noniin pitkästä aikaa blogin parissa, viime kirjoituskerrasta on vierähtänyt jo vaikka kuinka paljon aikaa! Aikamoinen kiire on ollut tulevan vuoden käytännönasioita ja paperihommia järjestellessä. Ja pitihän sitä palkallisella lomalla käydä Saksassa, juhlia synttäreitä useampaan otteeseen ja viettää viikonloppu Flowfestareilla... Mutta nyt taas sorvin ääressä.

Olen haaveillut jo useamman vuoden Australiaan lähtemisestä, yksi syy siihen on se, että se on niin helppoa. Viisumihakemus vaan läpi ja lentoliput taskuun! Yeappp that's what I thought.

Jos haluaa tehdä elämästään Ausseissa vähän helpompaa, halvempaa ja hauskempaa, kannattaa viisumin ja lentolippujen lisäksi hankkia pari muutakin juttua.

Yksi niistä on kansainvälinen ajokortti. Se ei ole välttämätön Australiassa, eikä myöskään Uudessa-Seelannissa (minne olisi myös tarkoitus matkustaa), mutta helpottaa asiointia jos sattuu jokin ongelmatilanne liikenteessä tai muualla. Kansainvälisen ajokortin hankkiminen käy helposti, lomakkeen voi tulostaa Autoliiton sivulta http://www.autoliitto.fi/matkailu/asiapaperit/kansainvalinen-ajokortti/ ,ja täytetyn lomakkeen voi toimittaa postilla Helsinkiin tai viedä itse lähimpään Autoliiton konttoriin. Mitään ajokoetta ei tarvitse suorittaa, ja ajokortin saa noin viikossa. Kansainvälisiä ajokortteja on kahdenlaisia, joihinkin maihin käy molemmat kun taas toisiin vain toinen. Autoliiton sivuilta löytyy lista eri maista ja niiden vaatimista ajokorteista. Itse hankin vuoden voimassa olevan 1949 mallin kortin, joka maksoi 36 euroa.

Toinen hyödyllinen kortti on kansainvälinen ISIC-opiskelijakortti. Se on ainoa maailmanlaajuisesti tunnustettu opiskelijakortti, jolla saa alennuksia niin majoituksesta, julkisesta liikenteestä, ruokapaikoista kuin monista muistakin asioista. ISIC-kortin voi hakea Kilroyn sivuilta http://deals.kilroy.fi/shop/osta-kortti hintaan 15e. Kortin saamiseksi täytyy toimittaa opiskelijatodistus ja oma valokuva, mikä hoituu helposti netin kautta. Jos ei ole päätoiminen opiskelija, voi hakea kansainvälisen IYTC-nuorisokortin, millä saa suurimman osan samoista eduista kuin ISIC-kortilla.

Australian Medicare-kortti on vielä hankkimatta. Suomella ja Australialla on voimassa sopimus, jonka mukaan me onnekkaat suomalaiset voimme hakea kyseisen sairasvakuutuskortin, joka toimii samalla periaatteella kuin Kela-kortti. Medicare-kortti on ilmainen ja kattaa välttämättömimmistä terveydenhoitokustannuksista 75-85%. Kortin saa Medicaren toimistosta, korttia haettaessa on esitettävä passi, viisumi ja Kela-kortti ja valmis kortti lähetetään postitse. Ei pitäisi olla kovin vaikeaa siis! Medicare ei kuitenkaan kata esimerkiksi hammashoitoa, joten olen nyt varannut ajan sinne maailman pelottavimpaan paikkaan aka hammashoitoon. Ja kalliille yksityiselle tietysti, koska tähänkin faktaan havahduin hieman myöhässä ja julkinen sektori on täyteenbuukattu. Mutta ei se mitään, pääasia että leegot on kunnossa! Mukana matkassa on myös jatkuva matkavakuutus Tapiolasta, joka kattaa jokaisesta ulkomaanreissusta ensimmäiset 3kk, tämä tarkoittaa siis että loput 7 olenkin sitten Medicaren varassa, ellen päätä ottaa vielä erillstä jatkoa Tapiolan vakuutukseen...Ne jotka mut tuntee tietää että oon aika tapaturma-altis, pitää yrittää pitää itsestään parempaa huolta Ausseissa kuin Suomessa!

Sitten vähän lisää kortti- ja paperihommia! Eikö nää lopu ikinä...

Luottokorttiahan mulla ei vielä ole, sillä en ole sitä varsinaisesti tarvinnut, äidin kortilla on pärjätty tähän asti. Mutta reissussa se on lähes välttämätön jotta voin varata hostelleja ja lentoja ynnä muuta mukavaa. Luottokorttihakemuskin on nyt siis laadittu Stockmannin&Nordean MasterCardia varten, thumbs up että menee läpi! Vastauksen pitäis tulla lähipäivinä, toivotaan että kortti saapuu postissa ennen kun tää likka on jo muilla mailla!

Tämän kaiken lisäksi on vielä pitänyt ilmoittaa Kelaan maastamuutosta. Ilmoituksen voi täyttää Kelan sivuilla http://www.kela.fi/maasta-ja-maahanmuutto ,minkä pitäisi olla melko iisiä, mun piti kokeilla 2 kertaa sillä aluksi lähetin Kelan tädeille täysin tyhjän lomakkeen...Nyt pitäisi vissiin laittaa vielä maistraattiinkin ilmoitus etten hengaile ensi vuotta Tampereella.

Yliopistollekin on nyt ilmoittauduttu eli ei tarvitse pelätä opiskelupaikan puolesta sitten ensi syksynä!

Suurin osa asioista on nyt hoidettu, vielä pitää mennä juttelemaan teleoperaattorille kännykkäliittymän muuttamisesta. Ja varmaan jotain muutakin pitäis vielä tehdä mm. järjestää LÄKSIÄISIÄ! Jaiks. 

HUHHUH

xx
VK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti